Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Γνωρίζατε ότι...

Οι Βίκινγκ ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την Αμερική

Και όμως είναι αλήθεια. Οι Βίκινγκ, οι ατρόμητοι αυτοί θαλασσοπόροι
διέσχισαν τον Ατλαντικό και έφτασαν στον Νέο Κόσμο 491 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Στις Σκανδιναβικές Sagas(Ισλανδικά:sögur) δηλαδή τα κείμενα με τις ιστορίες, τα ταξίδια και τις περιπέτειες των Βίκινγκ, αναφέρεται ότι
Βίκινγκ από την Ισλανδία εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην Γροιλανδία γύρω στο 981 μ.Χ υπό τις διαταγές του Ερρίκου του Κόκκινου ο οποίος είχε εξοριστεί από την Ισλανδία. Ο Ερρίκος ο Κόκκινος ήταν μάλιστα αυτός που έδωσε στην Γροιλανδία το όνομα της, Greenland δηλαδή Πράσινη γη θέλοντας μ’αυτόν τον ευφημισμό να προσελκύσει αποίκους.

Στα 985 ο ναυτικός Μπγιάρνι Χεργιόφσον ταξιδεύοντας μ’ένα μεταναστευτικό στόλο 26 πλοίων από την Ισλανδία για την Γροιλανδία βγήκε εκτός πορείας και έφτασε να αντικρύσει μια νέα γη δυτικά. Δεν θέλησε να την εξερευνήσει, παρ’όλα αυτά αφηγήθηκε την ανακάλυψη του στον γίο του Ερρίκου, Λέιφ.

Ο Λέιφ Έρρικσον θεωρείται ο πρώτος Ευρωπαίος που αποδεδειγμένα έφτασε στην Βόρεια Αμερική. Ακολούθωντας την διήγηση του Μπγιάρνι και χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίδιο πλοίο, σάλπαρε με ένα πλήρωμα 35 ατόμων για την Νέα Γη. Ακολουθώντας πορεία προς τον Βορρά, Ο Λέιφ Έρρικσον πρώτα έφτασε σε μία περιοχή γεμάτη πάγους και βράχια την οποία ονόμασε Χέλουλαντ(Γη των Βράχων), η οποία πιθανότατα ταυτίζεται με την σημερινή νήσο Μπάφιν. Στη συνέχεια αντίκρισε μια περιοχή επίπεδη και γεμάτη δάση την οποία ονόμασε Μίρκλαντ(Γη των Δασών) και η οποία ταυτίζεται με τη χερσόνησο Λάμπραντορ του Καναδά. Πηγαίνοντας πιο νότια
συνάντησε μια περιοχή με ηπιότερο κλίμα και πλούσια βλάστηση. Κατέληξε να ονομάσει την περιοχή αυτή Βίνλαντ(Γη της αμπέλου) αφού εκεί ανακάλυψε πολλές ποικιλίες άγριων σταφυλιών. Ο Λέιφ Έρικσον και το πλήρωμα του πέρασαν στην Βίνλαντ τον χειμώνα του 1003μ.Χ.  και την άνοιξη επέστρεψαν πίσω στην Γροιλανδία.

















Η Πορεία του Λέιφ Έρρικσον

Τα χνάρια του αδελφού του ακολούθησε και ο Θόρβαλντ Έρικσον ο οποίος το 1004 μ.Χ. ταξίδεψε με ένα 30μελές πλήρωμα στην Βίνλαντ όπου και ξεχειμώνιασε στην αποικία που είχε ιδρύσει ο Λέιφ. Η συγκεκριμένη αποικία όμως δεν άντεξε για πολύ κυρίως λόγω των συγκρούσεων των Σκανδιναβών αποίκων με τους πολυπληθέστερους Ινδιάνους Αλγκονκίν και Μπίθουκ.

Μέχρι το 1960 η παρουσία των Βίκινγκ στην Βόρεια Αμερική αμφισβητούνταν από κάποιους ακαδημαικούς. Η ανακάλυψη όμως του σκανδιναβικού οικισμού του Λανς ο Μίντοους(L’ Anse aux Meadows) στον Καναδά από τον Νορβηγό εξερευνητή Χέλγκ Ίνγκσταντ και την γυναίκα του Άνν έκλεισε μια για πάντα αυτό το ερώτημα. Τον οικισμό αυτό πολλοί τον ταυτίζουν με την Βίνλαντ των Σκανδιναβικών Sagas. Την παρουσία των Βίκινγκ την πιστοποιούν και διάφορες αναθηματικές πλάκες με ρουνικές επιγραφές που έχουν βρεθεί διάσπαρτες στην αμερικάνικη ήπειρο με διασημότερο τον λίθο Κένσινγκτον. Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρόλα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.













Ο Οικισμός του L’Anse aux Meadows

Ένα ακόμα πειστήριο αποτελούν δύο μεσαιωνικοί χάρτες, οι «Βίνλαντ» και Σβινλάντια» του μοναχού Ράνουλφ Χίντγκεν, στους οποίους παριστάνεται η Βόρεια Αμερική και η αποικία του Λέιφ Έρικσον. Μέχρι το 1480 μ.Χ. αναρίθμητα αντίγραφα των χαρτών αυτών μπορούσαν να βρεθούν στην Αγγλία. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη πιθανότητα ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο αδερφός του Βαρθολομαίος να ήλθαν σε επαφή με αυτούς τους χάρτες κατά την επίσκεψη τους στην Αγγλία.

Την επόμενη φορά  λοιπόν που κάποιος θα ρωτήσει «Ποίος ανακάλυψε την Αμερική;» ξαφνιάστε τον απαντώντας του, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος, αλλά ο  Λέιφ Έρρικσον!

Λ.Μ.

1 σχόλιο: