Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Estadio Jornalista Mario Filho (Maracana)

Γενικά Χαρακτηριστικά

      Όνομα: Το πλήρες όνομα του σταδίου που σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι Estadio Jornalista Mario Filho και  ονομάστηκε έτσι προς τιμή του δημοσιογράφου και ιδρυτή της καθημερινής εφημερίδας του Ρίο  Jornal  Do Sports,Mario Filho,ο οποίος υποστήριξε την κατασκευή του γηπέδου. Όμως το όνομα που επικράτησε και με το οποίο το στάδιο έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο είναι φυσικά Maracana.Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους κατοίκους του Ρίο στο στάδιο αφού έτσι ονομάζεται ένας μικρός ποταμός που διασχίζει την πόλη και ήταν άκρως σημαντικός για την ζωή των κατοίκων εκείνη την εποχή.
 
Χαρακτηριστικά γηπέδου:
Χωρητικότητα  82238
Επιφάνεια        Γρασίδι
Έκταση          110 Χ 75
Στίβος     Ναι
Χρώμα καθισμάτων  κόκκινο-κίτρινο-πράσινο-μπλέ-λευκό
Μέγιστο ύψος    24μ.

 









 



Ημερομηνίες ορόσημο
 
1947: Διαγωνισμός για την ανάληψη της σχεδίασης και της κατασκευής του σταδίου. Την προκήρυξη του  πραγματοποίησε η τοπική κυβέρνηση του Ρίο και τελικά νικητές αναδείχθηκαν οι αρχιτέκτονες Waldir Ramos, Michael Feldman,Raphael Galvao,Oscar Valdetaro,Orlando Azevedo,Antonio Dias Carneiro και Pedro Paulo Bernandes Bastos.

 2 Αυγούστου 1948: Αρχίζει η κατασκευή του γηπέδου. 1500 εργάτες δουλεύουν σκληρά προκειμένου  το στάδιο να είναι έτοιμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.Εμπόδιο στην κατασκευή στάθηκε ο πολιτικός αντίπαλος(Carlos Lakerda) του δημάρχου της πόλης ο οποίος υποστήριξε ότι το κόστος κατασκευής είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της Βραζιλίας. Επίσης διαφώνησε για την τοποθεσία του γηπέδου αφού για να χτιστεί θα έπρεπε πρώτα να γκρεμιστεί ο δημοτικός ιππόδρομος όπως και έγινε. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1965 παρόλο που το στάδιο άρχισε να χρησιμοποιείτε  από το 1950 έχοντας συνολική χωρητικότητα 199854 θέσεις.

16 Ιουνίου 1950: Πραγματοποιείτε το πρώτο παιχνίδι στο νέο στάδιο .Πρόκειται για ένα φιλικό αγώνα μεταξύ επίλεκτων του Ρίο Ντε Τζανέιρο και της Σάο Πάολο. Για την ιστορία η Σάο Πάολο επικράτησε 3-1 ενώ  ο ποδοσφαιριστής Ντιντι πέτυχε το πρώτο γκολ του σταδίου.

Σεπτέμβριος 1966:Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Mario Filho και το γήπεδο παίρνει το όνομα του. Πριν την ημερομηνία αυτή το γήπεδο αποκαλούταν απλά δημοτικό στάδιο του Ρίο.

19 Ιουλίου 1992:Μικρό τμήμα της σκέπαστρου του σταδίου αποκολλάται με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους ενώ παραπάνω από 50 τραυματίστηκαν σοβαρά. Μετά το περιστατικό η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε δραματικά.

1998:Το γήπεδο ανακηρύσσεται εθνικό μνημείο αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί.

2000-2007:Με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο του σταδίου(2000)αρχίζει μια σειρά από εργασίες με σκοπό την ανακαίνιση του και την αύξηση της χωρητικότητας του σε 103000 θέσεις .Μετά από αρκετά σχέδια τελικά το 2007 το γήπεδο ξανά ανοίγει έχοντας συνολική χωρητικότητα 82238.


Σημαντικά γεγονότα

Καλοκαίρι 1950:Η Βραζιλία φιλοξενεί το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και το Maracana είναι το βασικό γήπεδο που πραγματοποιούνται οι τελετές έναρξης και λήψης καθώς και ο μεγάλος τελικός. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι παρευρέθηκαν οι περισσότεροι θεατές που έχουν ποτέ παρευρεθεί σε αγώνα με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 199854 ενώ πολλές χιλιάδες κόσμος μπήκε χωρίς εισιτήριο.

Μετά το παγκόσμιο κύπελλο του 1950 πολλές ποδοσφαιρικές και μη διοργανώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο στάδιο. Οι αγώνες που έχουν διεξαχθεί για το κύπελλο Αμερικής και άλλες διοργανώσεις τόσο της Βραζιλίας όσο και της Λατινικής Αμερικής είναι τόσοι πολλοί που θα χρειαζόμασταν ακόμα πολλές σελίδες για να τις καταγράψουμε όλες. Πέρα όμως από το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι το γήπεδο πάντα ήταν ένας εξαιρετικός χώρος για μουσικές και κάθε αλλού είδους εκδηλώσεις.  Πολλά μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Sinatra,Madonna, Gun and Roses, Rolling Stones,Prince ,Kiss )έχουν δώσει συναυλίες εκεί ενώ στο Maracana έχει σημειωθεί και η μεγαλύτερη, από άποψη θεατών, συναυλία .Το ρεκόρ κατέχουν οι Tina Turner και Paul McCartney οι οποίοι το 1988 και 1990 αντίστοιχα τραγούδησαν μπροστά σε πάνω από 180000 κόσμο.

Σήμερα

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν το Maracana  ως έδρα η Fluminense και η Flamengo ενώ εκεί παίζει και η Vasco Da Gamma τα σημαντικότερα παιχνίδια της. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι τρείς παραπάνω ομάδες εδρεύουν στο Ρίο και αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Πριν λίγους μήνες το στάδιο έκλεισε.Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θέλει να προετοιμάσει  με τον καλύτερο τρόπο το γήπεδο ενόψει  του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών  αγώνων του 2016 αφού όπως αναμένεται εκεί θα πραγματοποιηθούν οι τελετές έναρξης και λήξης καθώς και αγώνες ποδοσφαίρου, Βόλευ και πόλο !!!

Σύντομα το Maracana θα είναι έτοιμο .Το ξακουστό αυτό γήπεδο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για να φιλοξενήσει και άλλα σπουδαία γεγονότα .Μέχρι τότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε……………

Την επόμενη βδομάδα κάποιο άλλο σπουδαίο ποδοσφαιρικό στάδιο θα έχει την τιμητική του. Μέχρι  τότε θα ήταν μεγάλη χαρά για μας να στείλετε τα email σας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση με τα οποία θα μας γνωστοποιείτε σε πιο στάδιο θα επιθυμούσατε να αναφερθούμε στο κοντινό μέλλον .Η βοήθεια σας είναι σημαντική……….



Άλλες φωτό:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου