Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

"Man to man" τον Ομπάμα ζητά ο Αχμαντινετζάντ

Τηλεοπτικό debate με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα συζητήσουν για τα διεθνή θέματα, ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μία μόλις μέρα μετά τη δήλωσε του επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο “καταστολής του Ιράν”, σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

"Το Σεπτέμβριο θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχω στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είμαι έτοιμος να καθίσω με τον Ομπάμα, τετ α τετ, ως άνδρας προς άνδρα, και να μιλήσουμε ελεύθερα για παγκόσμια θέματα ενώπιον των ΜΜΕ, για να προτείνουμε λύσεις και να δούμε ποιος προτείνει τις καλύτερες", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα (02/08).

Ο Αχμαντινετζάντ είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση στο παρελθόν στον Ομπάμα, αλλά και στον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, αλλά ο Λευκός Οίκος την είχε απορρίψει ως προπαγανδιστικό τρικ.

Υπενθυμίζεται, πως ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την Κυριακή (01/08), επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου κατά του Ιράν, ενώ δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια επίθεση.

«Μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες που είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς σε μία τόσο ασταθή περιοχή», δήλωσε ο ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, και η μία και η άλλη επιλογή με ανησυχούν πολύ», συνέχισε.

Από την άλλη μεριά, το Ιράν δεν έμεινε χωρίς απάντηση, καθώς δια στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης, κατέστη σαφές, πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ οργανώσουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, το τελευταίο, θα ενεργούσε με τρόπο τέτοιο, που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου.

"Αν οι ΗΠΑ κάνουν το λάθος (να επιτεθούν στο Ιράν), η ασφάλεια της περιοχής θα κινδυνεύσει (...). Η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου αφορά όλο τον κόσμο ή κανέναν", δήλωσε ο στρατηγός Γιαντολάχ Τζαβανί.

"Ο Κόλπος είναι μία στρατηγική περιοχή. Αν η ασφάλεια της περιοχής κινδυνεύσει, (οι ΗΠΑ) θα φύγουν (από τον Κόλπο) γιατί η απάντησή μας θα είναι αυστηρή", πρόσθεσε.

"Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας ενάντια σε οποιαδήποτε επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ", επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν "έχει αναπτύξει τις αμυντικές του δυνατότητες για να ενισχύσει τη δύναμη της πειθούς του".

Πηγή: www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου