Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η σαθρότητα του εκπαιδευτικού συστήματος

Αν ειστε απο αυτους που ψαχνουν παντου για συνομωσιες τοτε δεν χρειαζεται να ψαξετε και πολυ. Ξεχαστε τους Illuminati και την Νεα Παγκοσμια Ταξη και κοιταξτε διπλα σας, στα σχολεια μας. Εκει μπορει να δει κανεις να διαδραματιζεται η μεγαλυτερη συνωμοσια στη χωρα μας. Δεν μιλαμε φυσικα για ολα τα οργανωτικα προβληματα και τις ελλειψεις που χαρακτηριζουν το συστημα αλλα για ιδια την νοοτροπια που το χαρακτηριζει. Μιλαμε πραγματικα για μια συνωμοσια των μετριων!

Και αυτο γιατι πραγματικα ερχομαστε αντιμετωποι με μια βιομηχανοποιηση της παιδειας. Οι μαθητες απο το δημοτικο μεχρι και το πανεπιστημιο μαθαινουν να ανταποκρινονται σε καθηκοντα και να ανταμειβονται με βαθμους σε περιπτωση διεκπεραιωσης των καθηκοντων αυτων. Εδω εχουμε φτασει να μιλαμε για επαγγελματιες-μαθητες. Γιατι ακριβως ετσι παροτρυνονται να βλεπουν το σχολειο, ως μια υποχρεωση και τιποτα παραπανω. Και βεβαια ποιος μπορει να αδικησει τον μαθητη για αυτη του την σταση αφου το ιδιο το συστημα φαινεται να βαζει τα δυνατα του για να γινει οσο πιο καταπιεστικο και ανιαρο γινεται. Θα μπορουσε να αναρωτηθει καποιος βλεποντας το ημερησιο προγραμμα που ακριβως βρισκονται τα αθληματα, οι τεχνες και η μουσικη; Πουθενα και αυτο ακριβως ειναι το προβλημα.

Μιλαμε πραγματικα για  συναισθηματικη,πνευματικη και δημιουργικη στειρωση. Παραλαμβανει  το παιδι γεματο φαντασια, ορεξη και παιδικη ειλικρινεια(και αυτα βεβαιως αν εχει καταφερει να αποφυγει ολες τις παγιδες που απλοχερα προσφερει η συγχρονη κοινωνια για να καταστρεψει την παιδικη ηλικια)και στη συνεχεια απομυζαται εως οτου να συνηθισει πληρως στον υποτακτικο τεχνοκρατικο ρολο του. Θα μπορουσε να διαφωνησει καποιος πως αν πραγματικα λειτουργουσε ετσι η εκπαιδευση στη χωρα μας δεν θα επρεπε να εχουμε ενα ειδος οργανωσης εφαμιλλο ας πουμε της Γερμανιας. Και ομως το αντιθετο συμβαινει. Το χαος και η ελλειψη οργανωσης στις ζωες μας ειναι στο ζενιθ. Και αυτο γιατι δεν ειναι στην φυση του Ελληνα να υπακουει αδιακριτως, να εκτελει εντολες χωρις να ξερει γιατι.Αντιθετα προσπαθει να ξεφυγει απο την δουλεια και να διαστρεβλωσει τις εντολες προς το ωφελος του.

Οσο λοιπον συνεχιζουμε με την ιδια ανουσια τεχνοκρατικη αυτοκαταστροφικη παιδεια(ο θεος να την κανει) αυτη η σταση του ωχαδελφισμου, της αδιαφοριας και του ατομισμου θα συνεχισει να διαιωνιζεται.Αυτο που λειπει απο τον Ελληνα ειναι η αισθηση του υψηλου. Οσο συνεχιζουμε να πιστευουμε οτι ειμαστε οτι τρωμε και να κανουμε φιλοσοφια μας φρασεις οπως οτι φαμε, οτι πιουμε κτλ. δεν προκειται να ερθει η «νεα γενια» που ολοι οι πολιτικοι ευαγγελιζουν ακαταπαυστα στις ομιλιες τους. Πως θα μπορουσε αλλωστε μια γενια καταπονημενη χωρις ιδανικα και ηθικα προτυπα να αλλαξει τον κοσμο; Τουλαχιστον στην Ελλαδα λοιπον η Νεα Παγκοσμια Ταξη θα αρκεστει να αφησει την δουλεια της υποταγης των συνειδησεων στα σχολεια.

Η αρχαια Ελλαδα που γεννησε την δημοκρατια και το πνευμα με τον Πλατωνα και τον Αριστοτελη δεν υπαρχει πια. Τα οστα της, ο Παρθενωνας και η Ακροπολη παραμενουν για να θυμιζουν οτι ηταν εδω αλλα το πνευμα της, ο πολιτισμος της μαλλον εχει εγκαταλειψει αυτον τον τοπο. Και τα δηθεν αρχαιογνωστικα μαθηματα που διδασκονται στα σχολεια το μονο που καταφερουν να μας αποξενωσουν ακομα περισσοτερο απο την κληρονομια μας αφου μας κανουν να νομιζουμε οτι κατι ξερουμε ενω στην πραγματικοτητα ειμαστε στον βαθος του Σπηλαιου οπως θα ελεγε και ο Σωκρατης.

ΥΓ. Προφανως τα εχετε ξανακουσει αυτα αλλα περα απο διατυπωσεις και σχηματα λογου η ουσια ειναι μια. Η κατασταση ειναι τραγικη αλλα θελω να ελπιζω οχι μη αναστρεψιμη. Η λυση ειναι μια, καθολικη,ατομικη και συνοψιζεται σε μια φραση. Γινε εσυ η αλλαγη που θελεις να δεις στον κοσμο. Και αν αυτο σημαινει να παμε κοντρα σε ενα σαθρο συστημα τοτε αυτο πρεπει να γινει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου