Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η γραμμικότητα του χρόνου στη θεωρία του Big Bang

Στο μυαλό του ανθρώπου το χθες και το αύριο αποτελούν τα δύο άκρα του χρόνου. Το ότι περνάμε από το χθες στο σήμερα και από το σήμερα στο αύριο, είναι κάτι δεδομένο και μη αναστρέψιμο. Όμως το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: Πώς και από πού το σύμπαν κληρονόμησε αυτή τη γραμμικότητα του χρόνου και γιατί τελικά ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω; 

Σε αυτά τα ερωτήματα – και πολύ περισσότερα – προσπάθησαν να απαντήσουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, οι οποίοι ανέπτυξαν μια καινούρια θεωρία όπου μπορεί να εξηγεί γιατί ο χρόνος προχωρά προς τα μπροστά.
 
Η ομάδα των φυσικών μελέτησε το CMB, το Υπόβαθρό των Κοσμικών Μικροκυμάτων, το οποίο εκπέμπει φως από όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 400.000 ετών και πλέον ισχυρίζεται ότι η εικόνα που έχουμε για το αρχικό Σύμπαν μπορεί να περιέχει στοιχεία από την εποχή πριν από το Big Bang.

Το CMB – όπως ονομάζεται διεθνώς – είναι ένα κατάλοιπο ραδιενέργειας που βρίσκεται σε ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται η πιο πειστική απόδειξη της θεωρίας του Big Bang. Αν και τα μικροκύματα αυτά είναι συνήθως ομαλά, ο Δορυφόρος Cobe το 1992 ανακάλυψε μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι οι “σπόροι” από τους οποίους μεγάλωσαν οι γαλαξιακές συσπειρώσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Adrienne Erickcek, αυτές οι διακυμάνσεις περιέχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Σύμπαν στο οποίο ζούμε “ξεπήδηξε” από ένα προηγούμενο Σύμπαν.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει με άλλα λόγια ότι καινούρια Σύμπαντα μπορούν να δημιουργηθούν ξαφνικά από ένα κενό χώρο.

Η “έμπνευση” αυτή δεν εξηγεί μόνο την θεωρία του Big Bang που βίωσε το Σύμπαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά και γιατί ο χρόνος φαίνεται ότι κινείται μόνο προς μια κατεύθυνση.

Η επικρατούσα θεωρία για τη γραμμικότητα του χρόνου βασίζεται στον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, γνωστό και όσο το “βέλος του χρόνου”, ο οποίος λέει ότι τα συστηματα κινούνται στο χρόνο από την τάξη στην αταξία.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν κατάφερε να υπερβεί τον δεύτερο αυτόν κανόνα της θερμοδυναμικής, όμως η επιστημονική ομάδα της Καλιφόρνια επισήμανε ότι βασίζεται σε μια μεγάλη υπόθεση: ότι το Σύμπαν ξεκίνησε να ζει μέσα σε μια οργανωμένη κατάσταση.

Στην παρουσίαση της θεωρίας, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η δημιουργία του Big Bang από τον ψυχρό χώρο ενός προηγούμενου Σύμπαντος βοηθά το νέο Σύμπαν να ξεκινήσει τη ζωή του μέσα σε αυτή την ορηανωμένη κατάσταση. Έτσι λοιπόν, κατά συνέπεια, ο χρόνος που έχει κληροδοτηθεί στο καινούριο Σύμπαν από το “γονεϊκό”, είναι συγκεκριμένος και γραμμικός. 


Πηγή: www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου