Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τα οπτικά ερεθίσματα ανοίγουν την όρεξη

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, εθελοντές που έμαθαν ασυνείδητα να επιθυμούν συγκεκριμένες τροφές όταν βλέπουν αφηρημένες εικόνες στην οθόνη ενός υπολογιστή αποκαλύπτουν τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που πυροδοτούν ή κατευνάζουν την όρεξη για συγκεκριμένες λιχουδιές.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μαθαίνουν να αντιστοιχίζουν άσχετα ερεθίσματα με συγκεκριμένες τροφές. Ωστόσο η λήψη της τροφής απενεργοποιεί αυτό το νευρικό κύκλωμα, λόγω κορεσμού.

Οι ερευνητές του Τμήματος Απεικόνισης και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου έβαλαν εθελοντές να καθήσουν μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή που προέβαλλε αφηρημένες εικόνες ή εικόνες φράκταλ. Την ίδια στιγμή απελευθερωνόταν στον αέρα οσμές τροφών, όπως φυστικοβούτυρο ή παγωτό βανίλια.

Η προβολή της εικόνας δημιουργούσε στους εθελοντές επιθυμία για παγωτό ή φυστικοβούτυρο. Αφότου το εξαρτημένο ανακλαστικό είχε παγιωθεί, δόθηκε στους εθελοντές νά φάνε μία από τις δύο τροφές. Πριν και μετά το φαγητό, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική τους λειτουργία με την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Διαπιστώθηκε ότι τα οπτικά ερεθίσματα διέγειραν το μέσο βρεγματικό λοβό, που σχετίζεται με την αντιστοίχιση πληροφοριών, και το δορυφορικό μετωπιαίο λοβό, ακριβώς πάνω από τα μάτια.

Μετά τη λήψη της επιθυμητής τροφής, το κύκλωμα έπαψε να λειτουργεί για τη συγκεκριμένη τροφή: στα άτομα που είχαν φάει παγωτό η εικόνα που αντιστοιχούσε με το παγωτό δεν διέγειρε πλέον αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές. Στα ίδια άτομα ωστόσο, οι εικόνες που αντιστοιχούσαν με το φυστικοβούτυρο συνέχιζαν να ενεργοποιούν το νευρικό κύκλωμα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζέι Γκότφράιντ: «Αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου σχηματίζουν προβλέψεις. Λένε στο υποκείμενο ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί. Ο εγκέφαλος μαθαίνει να ανανεώνει τις προβλέψεις του για το τι είναι ευχάριστο στο περιβάλλον του».

Πηγή: www.focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου