Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ronnie James Dio: Ο Μύθος του Holy Diver

O Ronald James  Padanova γεννήθηκε στην Αμερική το 1942 από Ιταλούς γονείς. Από νεαρή ηλικία έπαιζε τρομπέτα ενώ από στο γυμνάσιο συμμετείχε για πρώτη φορά στο συγκρότημα The Vegas King, όπου αρχικά έπαιζε μπάσο ενώ αργότερα έγινε τραγουδιστής τους και  μετονομάστηκαν σε Ronnie & the Redcaps.

Με τραγουδιστή τον Ronnie εξέδωσαν δύο singles. Το 1961 μετονομάστηκαν σε Ronnie Dio and the Prophets.Με αυτό το όνομα το συγκρότημα κυκλοφόρησε αρκετά single και ένα άλμπουμ. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1967 και ο Dio δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα τους Electric Elves, το οποίο για συντομία το 1969 μετονομάστηκε σε Elf. Με τους Elf ο Dio
επρόκειτο να μείνει μέχρι το 1974 και να ηχογραφήσει πέντε άλμουμ.

Το 1974 ζητήθηκε από τον Dio να τραγουδήσει στο σόλο άλμπουμ του Roger Glover, The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast. Η ερμηνεία του τράβηξε την προσοχή του Ritchie Blackmore, κιθαρίστα των Deep Purple, ο οποίος τον προσκάλεσε μαζί με άλλα μέλη των Elf να δημιουργήσουν τους Rainbow. Το 1975 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, Ritchie Blackmore’s Rainbow το οποίο σύμφωνα με τον Dio είναι το αγαπημένο του άλμπουμ των Rainbow. Σ’αυτό περιλαμβάνονταν αξέχαστα τραγούδια όπως το Man on the Silver Mountain, Catch the Rainbow και ο hard rock ύμνος The Temple of the King. O Dio κυκλοφόρησε ακόμα δύο «κλασσικά» άλμουμ με τους Rainbow, το Rising(1976) με το επικό Stargazer και το Long Live Rock n’ Roll(1978), με το ομώνυμο τραγούδι καθώς και ένα live άλμπουμ On Stage(1977).Αποχώρησε από τους Rainbow το 1979 λογω δημιουργικών διαφορών.

Ο Dio με τους Rainbow

Αμέσως μετά προσχώρησε στους Black Sabbath, αντικαθιστώντας τον Ozzy Osbourne. Το 1980 αυτή η νέα σύνθεση των Sabbath με τον Ronnie James Dio στο μικρόφωνο, κυκλοφόρησε το κλασσικό και απόλυτα «σατανικό» Heaven and Hell. Με τραγούδια παιάνες όπως τα Heaven and Hell, Children of the Sea, Neon Nights, Die Young το άλμπουμ αυτό αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της heavy metal. Ακολούθησε το 1981 το επίσης «σκοτεινό» Mob Rules με επιτυχίες όπως τo Sign of the Southern Cross. Κατά την διάρκεια της μίξης του live άλμπουμ Live Evil, που ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια του της περιόδειας του Mob Rules, υπήρξαν διαφωνίες που οδήγησαν στην αποχώρηση του Dio και του ντράμερ Vinny Appice από το συγκρότημα.

Στη συνέχεια ο Dio και ο Appice δημιούργησαν, επιστρατεύοντας τους Vivian Campbell στην κιθάρα και Jimmy Brain στο μπάσο, τους Dio. Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Holy Diver έγινε αμέσως ανάρπαστο. Περιείχε κομμάτια όπως το ομώνυμο Holy Diver το οποίο έγινε και σήμα κατατεθέν του Ronnie Dio, τα Don’t Talk to Strangers και Rainbow in the Dark. Ακολούθησαν αρκετά άλμπουμ των Dio όπως τα The Last in Line(1984), Sacred Heart(1985), Dream Evil(1987), Lock up the Wolves(1990). To 1992
Ο Dio ηχογράφησε ένα τρίτο άλμπουμ με τους Black Sabbath, το Dehumanizer το όποιο όμως δεν είχε την επιτυχία των προηγούμενων δύο.

Το 2000 οι Dio κυκλοφόρησαν το concept άλμουμ Magica και το 2002 το άλμπουμ Killing the Dragon που περιλάμβανε την επιτυχία Push.

Το 2006 οι Ronnie Dio και Vinny Appice επανενώθηκαν με τους Tommy Iommi και Geezer Butler των Black Sabbath και άρχισαν να περιοδεύουν με το όνομα Heaven and Hell. Το όνομα Black Sabbath διατηρήθηκε με το σχήμα με τραγουδιστή τον Ozzy και για αυτό επέλεξαν το όνομα του θρυλικού τους άλμπουμ για την σύνθεση της μπάντας με τραγουδιστή τον Dio. Οι Heaven and Hell εκτός από τις περιοδείες κυκλοφόρησαν μια συλλογή με τραγούδια τους από την Dio εποχή επονομαζόμενη the Dio Years, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ, The Devil You Know(2009),
Το οποίο επανέφερε την μπάντα στις σκοτεινές τις ρίζες.

Oι Heaven & Hell(ή Black Sabbath αν θέλετε)
Τον Νοέμβριο του 2009 o Ronnie διαγνώσθηκε με καρκίνο στο στομάχι. Αρχικά η κατάσταση του παρέμενε σταθερή και η μπάντα έκανε σχέδια για το μέλλον. Παρ όλα αυτά η μοίρα είχε άλλη άποψη. Ο μεγάλος βάρδος άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Μαίου του 2010. Και μ’αυτό τον απρόσμενο και τραγικό τρόπο έκλεισε το έπος του Ronnie James Dio.

Η κληρονομιά του, το έργο που άφησε πίσω του όμως θα ζει για πάντα και φωτίζει τις ψυχές των εκατομμυρίων θαυμαστών. Άλλωστε οι θρύλοι δεν
πεθαίνουν ποτέ! Για αυτό την επόμενη φορά που θα κάνετε τον πασίγνωστο χαιρετισμό της μέταλ με τα κέρατα θυμηθείτε σε ποιόν το χρωστάτε.

Προσεχώς: Κορυφαίες Ερμηνείες του Dio (με βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου